Dnia 21 marca 2018 roku w naszej szkole, odbyły się obchody z okazji - Pierwszego Dnia wiosny „WIOSNA NA TALERZU – LEKKO, ŚWIEŻO I ZIELONO”. Celem było uwrażliwienie uczniów na piękno budzącej się do życia przyrody, przybliżenie tradycji i zwyczajów związanych z nadejściem wiosny oraz zwrócenie uwagi na zdrowe nawyki żywieniowe, poprzez zachęcenie ich do korzystania ze wszystkich warzywno – owocowych „nowalijek”, jakie pojawiają się na rynku wraz z nadejściem wiosny. W tym dniu uczniowie mogli się ubrać inaczej niż zwykle. Trzeba dodać, że niektórzy wykazali się dużą odwagą i pomysłowością. W obchodach wzięli udział wszyscy uczniowie oddziałów przedszkolnych i klas I-VII wraz z wychowawcami. Uczniowie mieli do wykonania następujące zadania: przygotowanie ze świeżych warzyw i owoców zdrowych kanapek oraz wykonanie pracy plastycznej do wylosowanego hasła.
Zaangażowanie uczniów wraz z wychowawcami i wszystkie przygotowane przez nich kolorowe, warzywno –owocowe przysmaki były jak najbardziej zdrowe a plakaty zdobią szkolne korytarze. Chociaż aura za oknem przypominała zimę, to zabawa była udana.
Kamila Zadrożna – Kuczkowska