8 listopada obchodzimy w Polsce DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA.
Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się.
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych.
Klasa I b swój Dzień Zdrowego Śniadania zorganizowała 16 listopada. Na stołach znalazły się tego dnia: pieczywo, masło, wędliny, sery, no i przede wszystkim warzywa. Zapach roznosił się po całej klasie. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bały się próbować nowych smaków. Takie śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą. Najbardziej podobało im się przygotowanie jeżyka, sami komponowali jego smakowite kolce.
Uczniowie zapoznali się z piramidą żywienia, ze zdrowymi i niezdrowymi produktami. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna dla najmłodszych na temat zdrowego odżywiania.
Miejmy nadzieję, że po tej lekcji w śniadaniówkach dzieci na stałe zagoszczą zdrowe przekąski a przypadków dzieci, które przychodzą do szkoły bez śniadania już nie będzie.
Zapraszamy do „smacznej” fotorelacji.
Małgorzata Kozłowska